Teken

Teken zijn kleine parasieten die behoren tot de klasse van de spinachtigen. Ze leven van bloed van gewervelde dieren door zich vast te bijten in de huid. Na enkele uren tot dagen laten ze weer los. Teken kunnen irritatie en wonden in de huid veroorzaken. Een mens of dier voelt niet wanneer een teek bijt. Dit komt doordat een teek een stof afscheidt met een pijnstillend effect. Achteraf ontstaat wel jeuk en soms een ontstekingsreactie. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden en zijn actief bij een omgevingstemperatuur boven 2 graden Celsius; de piek ligt tussen mei en september. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. In Zuid-Europese landen zijn teken aanwezig die ziekten, zoals babesiose, kunnen overbrengen. De teken kunnen worden meegenomen via honden die worden meegebracht van vakantie. De bekendste Europese teek is de schapenteek Ixodes ricinus.

De ziekte van Lyme (borreliose)

De belangrijkste tekenziekte is de ziekte van Lyme, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt in Nederland vooral overgedragen door de teek Ixodus ricinus. Uit onderzoek blijkt dat 20-40% van de Nederlandse Ixodus-teken besmet is met de Borrelia-bacterie. Alhoewel we dagelijks honden tegen komen met één of meerdere teken ontwikkelen gelukkig weinig dieren de ziekte van Lyme. Symptomen zijn vaak vaag of zelfs afwezig; koorts, lusteloosheid, verlies van eetlust, wisselende kreupelheid, gezwollen lymfeklieren, nierschade.
Het kan soms jaren duren voordat de hond ziek wordt van een tekenbeet. De rode plek die bij mensen vaak ontstaat rond de beet wordt bij honden vaak niet gezien.

Babesiose

Babesiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet (Babesia canis) en wordt overgebracht door de Dermacentor teek die vooral voorkomt in landen rond de Middellandse Zee, maar wordt de laatste jaren ook steeds vaker in Nederland aangetroffen. Door een tekenbeet komt de parasiet in de bloedbaan terecht en vermenigvuldigt zich in de rode bloedcellen, waardoor deze kapot gaan en er een bloedarmoede, lusteloosheid en geelzucht kan ontstaan. Ook is er kans op beschadiging van lever en nieren.
De syptomen zijn: plotseling ziek zijn, koorts en bruinrode urine.
U kunt uw hond tegen babesiose laten inenten. Gebeurt dit voor het eerst, dan moet u de enting na drie weken laten herhalen. De bescherming is nooit helemaal volledig, maar de ziekteverschijnselen zullen minder heftig zijn.

Ehrlichiose

Deze ziekte wordt ook veroorzaakt door een parasiet (Ehrlichia canis). Ehrlichiose is wereldwijd de meest overgebrachte aandoening door teken en komt veel voor in o.a Zuid-Europa, het Caribisch gebied, Amerika, Azië en Afrika. De parasiet wordt vooral overgebracht door de bruine hondenteek (Rhipichephalus sanguineus) die van oorsprong niet in Nederland voorkomt, maar de laatste jaren hier toch af en toe wordt aangetroffen.
In de acute fase (5 tot 20 dagen na besmetting) kunnen de volgende symptomen gezien worden: hoge koorts, sloomheid, verminderde eetlust, braken, vergrote lymfeknopen, bloedarmoede. Hierna kan de ziekte in een chronische vorm overgaan met perioden van koorts, verminderde eetlust, vermagering, gewrichtsontstekingen, darmproblemen, spierpijn, neusbloedingen.

Preventie

De beste preventie tegen tekenziektes is een adequate aanpak van teken:

  • het gebruik van tekendodende middelen zoals tekenband of pipetjes in de nek.
  • het dagelijks opsporen en verwijderen van teken bij uw hond met een tekentang. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd heeft deze nog geen kans gehad de ziekte over te brengen.
  • in geval van verschijnselen direct naar de dierenarts gaan. Deze kan verder onderzoek doen en snel een behandeling inzetten indien nodig.

 

Er zijn diverse stadia in het leven van een teek, daardoor zie je ook teken van diverse soorten en maten

 

Download de GRATIS app om tekengebieden te melden en te herkennen!