Hondenziekte (ziekte van Carre, canine distemper)

Hondenziekte is een zeer besmettelijke virusziekte die ontstekingen kan geven van de luchtwegen, maag en darmen en dus neusuitvloeiing, benauwdheid, hoesten, braken en diarree kan veroorzaken. Daarnaast kunnen er afwijkingen aan het zenuwstelsel, de ogen en de huid optreden. Meestal betreft het pups. Honden en fretten kunnen in het ergste geval aan deze ziekte overlijden.

Leverziekte (hepatitis, adeno-virus type-1)

Leverziekte veroorzaakt leverontsteking met koorts, bloedingen, braken en ontstekingen aan de ogen. Het wordt verspreid via urine en kan soms voor een plotselinge dood zorgen bij jonge honden.

Parvo (parvovirus)

Parvovirus tast de darmen van de hond aan, waardoor ernstige waterige diarree met bloed ontstaat. Ook braken en koorts komen voor. Vooral pups kunnen erg snel uitdrogen en daardoor sterven. Het virus is erg besmettelijk en verspreidt zich via de ontlasting.

Ziekte van Weil (leptospirose)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en geeft algemene symptomen, zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Als de ziekte verergert, doen zich, afhankelijk van de betrokken organen, andere symptomen voor. De dieren zijn uitgeput, hebben soms geelzucht, trillende spieren of bloederige diarree door ernstige beschadiging van het maagdarmkanaal. Aantasting van de nieren leidt ertoe dat de dieren frequent moeten plassen en resulteert vaak in uitval van de nieren. Ook aantasting van de longen is mogelijk. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie meestal een dodelijke afloop. Deze ziekte wordt overgedragen o.a. via urine, besmet water, koeien- of varkendmest of een rattenbeet. De ziekte is ook besmettelijk voor de mens.

Kennelhoest (Bordetella, para-influenza, adenovirus type-2)

Kennelhoest is een soort verkoudheid die door verschillende ziekteverwekkers kan worden veroorzaakt, namelijk door het para-influenza virus, het adenovirus type-2 en de Bordetella bacterie. Het komt voor als er veel honden met elkaar gehuisvest worden of in contact komen met elkaar zoals in pensions, op dierenshows, met een hondenuitlaatservice etc. Stress speelt vaak ook een rol. Als honden veel blaffen wordt de keel gevoelig, waardoor deze vatbaar wordt voor infecties.

Hondsdolheid (Rabiës)

Hondsdolheid is een ernstige, dodelijke virusinfectie die besmettelijk is voor de mens en voor andere dieren. Het virus wordt overgedragen via speeksel bijvoorbeeld bij beten van honden, katten, vossen of vleermuizen. Het tast de hersenen aan en veroorzaakt angst en agressie. In Nederland komt de ziekte bijna niet meer voor behalve bij vleermuizen. In het buitenland komt de ziekte vaker voor, daarom is het verplicht uw hond te laten inenten als u ermee wil reizen.

Antilichaam test (vaccinatie-check)

Het is inmiddels goed onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek dat er geen noodzaak meer is voor een jaarlijkse vaccinatie met de 'grote cocktail' tegen hondenziekte, leverziekte en parvo. Dit doen we in de praktijk dan ook maar eens in de drie jaar. In de tussenliggende twee jaar vaccineren we alleen tegen de ziekte van Weil en kennelhoest. Er is steeds meer bekend over ‘vaccineren op maat’ met behulp van een bloedtest. Voordat een dier gevaccineerd wordt kan er aan de hand van een kleine hoeveelheid bloed bepaald worden of een dier nog genoeg antilichamen in het bloed heeft en dus wel of niet gevaccineerd moet worden.