Wat u moet weten over het ontwormen van uw huisdier

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van uw huisdier. Toch zijn er vaak vragen rondom het ontwormen van huisdieren, daarom hebben we speciaal voor u even wat zaken op een rijtje gezet.

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn diverse wormsoorten die uw huisdier (en eventueel ook u) kan oplopen. De meest voorkomende zijn spoelwormen, zweepwormen, lintwormen, haakwormen, longwormen en hartwormen. Honden en katten kunnen op verschillende wijzen met spoelwormen besmet worden: door directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname via prooien, door de teef/poes via moedermelk en rechtstreeks via de placenta (alleen voor pups). Een lintwormbesmetting daarentegen ontstaat altijd via een zogenaamde tussengastheer: honden en katten raken uitsluitend besmet door het eten van prooien of door vlooien die ingeslikt worden wanneer een dier zichzelf likt. Infecties met zweepwormen en haakwormen ontstaan doordat eitjes uit de omgeving (van de grond) worden opgelikt, en de verspreiding van hartworm (Dirofilaria) gebeurt door muggen. Deze laatste soort komt hier gelukkig weinig voor, maar des te meer in het zuiden van Europa. Er moet zeker rekening mee gehouden worden als u uw hond meeneemt op vakantie!

Waarom ontwormen?

Wormen kunnen bij uw hond of kat voor uiteenlopende klachten zorgen. Bij lage aantallen wormen verlopen infecties soms zonder klachten, dit kan voorkomen bij spoel-, lint- en zweepwormen. In andere gevallen kunnen vage klachten waargenomen worden, zoals gewichtsverlies, slechte conditie, doffe vacht, anale jeuk en milde darmklachten. Spoelwormen zorgen bij puppy's voor het beruchte 'wormenbuikje'. Haak- en zweepwormen kunnen meer uitgesproken darmklachten geven, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies. Vanzelfsprekend veroorzaakt de hartworm hartklachten, met als voornaamste symptomen benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies.

Ook voor mensen is het van belang om je huisdier te ontwormen, met name jonge kinderen worden vaak door huisdieren besmet doordat ze wormeitjes binnenkrijgen tijdens het spelen in de zandbak of op het gras.

Hoe vaak ontwormen?

Er zijn richtlijnen opgesteld voor het ontwormen van huisdieren. Een non-profit organisatie die zich hiermee bezig houdt is de ESCCAP, een groep van vooraanstaande gespecialiseerde dierenarts-parasitologen. Voor honden wordt het volgende geadviseerd: pups moeten ontwormd worden op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf dan moeten honden 4x per jaar ontwormd worden. Voor jachthonden of honden in gebieden waar de vossenlintworm voorkomt (Zuid-Limburg, Oost-Groningen, de Ardennen en delen van Duitsland), kan frequenter ontwormen noodzakelijk zijn. Dit kunt u het beste overleggen met uw dierenarts. Voor kittens geldt het advies om te starten met ontwormen op 3, 5 en 7 weken leeftijd, gevolgd door een maandelijkse behandeling tot de leeftijd van 6 maanden. Katten vanaf 6 maanden oud worden bij voorkeur 4 keer per jaar ontwormd.

Wat als mijn huisdier binnen blijft?

Er is bekend dat van alle katten met spoelworminfecties ongeveer 20% uitsluitend binnenshuis gehouden wordt. Deze dieren zijn indirect door de eigenaar besmet: onder andere via schoeisel worden wormeitjes mee naar binnen genomen. Daarom is ontwormen voor binnenkatten ook noodzakelijk! Let op, wormeieren zijn niet met het blote oog zichtbaar in de ontlasting van uw dier, bij een besmetting ziet u vaak pas (dode) wormen in de ontlasting na de behandeling. Een uitzondering hierop zijn de schakels van lintwormen. Deze lijken op rijstkorrels en zijn soms wel in de vacht of ontlasting te vinden. Bij twijfel kunt u altijd uw dierenarts vragen een ontlastingsonderzoek uit te voeren!

 

Bij Het Beestenkasteel....

Geven we advies

Naast bovenstaande kunt u ook preventief winst boeken met verhoogde hygiene rond uw huisdier. Over hulpmiddelen en hoe vertellen we graag in de winkel of kliniek.

Koopt u uw dierengeneesmiddelen 

Bij ons kunt u terecht voor alle dierensgeneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.  Alle ontwormingstabletten zijn het gehele jaar in de aanbieding: 3+1 gratis! Zo gaat uw huisdier én uzelf blij en gezond door het leven.

ontwormen met Het Beestenkasteel