Kattenziekte (feline panleukopenie virus, parvovirose)

Kattenziekte veroorzaakt een ernstige en vaak dodelijk verlopende ziekte, vooral kittens zijn gevoelig. Vaccineren is erg effectief en heeft er gelukkig voor gezorgd dat deze ziekte bijna niet meer voorkomt. Het blijft echter een zeer besmettelijk virus dat zeer goed kan overleven in de omgeving. Vaccineren blijft dan ook van belang. De symptomen zijn ernstig braken en diarree, verminderde eetlust, koorts en als gevolg hiervan dehydratie. Kittens kunnen ook besmet worden in de baarmoeder. Als er geen abortus plaatsvindt kunnen deze kittens geboren worden met zenuwsymptomen door hersenaantasting.

Niesziekte (Feline herpesvirus/rhinotracheïtis virus, Feline Calicivirus, Chlamydia bacterie)

Dit is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten, veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën.  Jonge kittens zijn erg gevoelig maar katten van elke leeftijd kunnen niesziekte krijgen. Na besmetting is er een korte periode met griepachtige verschijnselen (ontstoken ogen, neusuitvloeiing, niezen, ontstekingen in de bek). Deze verschijnselen zullen verdwijnen maar het virus blijft in het lichaam aanwezig en kan weer de kop opsteken op een later moment, als de weerstand verlaagd is door bijvoorbeeld stress. Hierdoor kan de kat regelmatig opnieuw last krijgen van luchtweginfecties en/of oogproblemen. Bij chronische niesziekte kan vaccinatie het aantal periodes dat de kat ziek is verminderen.

Feline leukemie virus (FeLV, Leucose)

Er wordt niet standaard gevaccineerd tegen FeLV want het risico op infectie is in Nederland over het algemeen laag. Dit virus verspreidt zich via speeksel, en in mindere mate via urine en ontlasting. Het virus kan ook overgedragen worden tijdens de dekking of door beet van een besmette kat. Katten kunnen elkaar dus makkelijk besmetten als ze elkaar wassen of uit dezelfde bakjes eten en drinken. Kittens kunnen al besmet worden in de baarmoeder. Het virus veroorzaakt leukemie (tumoren van de witte bloedcellen), waardoor de weerstand verminderd en er chronische infecties ontstaan. Ook kunnen er tumoren ontstaan in de organen. Er is geen genezing mogelijk voor leucose.

Chlamydia (chlamydophila felis)

Deze bacterie veroorzaakt een ontsteking van de slijmvliezen van het oog (conjuctivitis) en de luchtwegen. Dit kan ook meespelen bij niesziekte. Er wordt niet standaard tegen gevaccineerd maar het kan nuttig zijn als er meerdere katten in huis besmet zijn.

Bordetella Bronchiseptica

Deze bacterie kan luchtwegproblemen zoals hoesten en longontsteking veroorzaken. Het is dezelfde bacterie als bij kennelhoest bij de hond. Katten die veel met andere katten in aanraking komen en katten die samenleven met honden lopen het meeste risico en kunnen gevaccineerd worden door middel van een druppeltje in de neus.

Rabiës (hondsdolheid)

Een rabiës vaccinatie is eigenlijk alleen van belang voor katten die meegaan (op vakantie) naar het buitenland. Informeer tijdig aan welke eisen u moet voldoen voor het land van bestemming. Rabiës is een ernstige, dodelijke virusinfectie die besmettelijk is voor de mens en voor andere dieren. Het wordt overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld bij beten van honden, katten, vossen of vleermuizen. Het tast de hersenen aan en veroorzaakt angst en agressie. In Nederland is het risico op besmetting met rabiës zeer klein.