Vlooienbesmetting

Als dierenarts krijgen we dagelijks veel vragen over de bestrijding van vlooien. Dat is logisch want huisdieren kunnen veel last hebben van de gevolgen van vlooienbeten. Jeuk is daarbij het belangrijkste symptoom. Het is een reactie op het vlooienspeeksel dat in contact komt met de huid als de vlo bijt, zo'n 25 keer per dag. Sommige dieren zijn hier extra gevoelig voor en zullen dan ook allergisch reageren. Daarnaast kan de vlo uw huisdier besmetten met lintworm. De vraag is: hoe krijg je vlooien zo snel mogelijk weg? Belangrijk daarbij is te weten dat het grootste probleem van een vlooienplaag in de omgeving (uw huis) zit als eitjes, larven of poppen. Iedere vlo kan per dag wel 50 eitjes leggen.

Vlooienmiddelen

Als u alleen een vlooienmiddel gebruikt op uw huisdier gaan alleen de levende vlooien die op uw dier zitten dood, alles wat in de omgeving zit gaat pas dood nadat de vlooien zijn uitgekomen, op uw huisdier zijn gesprongen, en hebben gebeten. Om dat te voorkomen raden wij aan om ook de omgeving te behandelen met een goed werkzame indoorspray, en/of een vlooiendruppel te gebruiken die ook een werking heeft op de omgeving (vraag advies bij uw dierenarts). Daarnaast is het heel belangrijk om alle dieren in huis tegelijkertijd te behandelen, dus ook de kat die maar 1 keer per dag even binnenkomt, want deze verspreidt ook eitjes in huis.

Injectie tegen vlooien

Voor katten is er daarnaast een goed werkzame halfjaarlijkse injectie tegen vlooien. Deze injectie zorgt ervoor dat vlooien geen eitjes meer kunnen leggen. Hiermee zal een vlooienprobleem dus heel snel minder worden. Het is dan wel aan te raden om in het begin ook een vlooiendruppel te gebruiken om de levende vlooien te doden. Als de vlooien zijn bestreden is de halfjaarlijkse injectie over het algemeen voldoende om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen.

 

example graphic