Tips bij vuurwerkangst

De feestdagen staan alweer voor de deur. Een gezellige periode voor ons, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Hieronder enkele tips voor de aanpak van vuurwerkangst bij hond en kat.

We onderscheiden een lange termijn aanpak (ruim van te voren beginnen) en een korte termijn aanpak bij dit probleem. De voorkeur gaat daarbij altijd uit naar de lange termijn, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd (meer) uitvoerbaar.

Lange termijn aanpak: ruim van tevoren

Trainen op geluiden

Voor het trainen op geluiden hebben we speciale CD's met geluiden te koop ('Clix noises and Sounds CD').
De trainingstechniek die moet worden toegepast, is een combinatie van blootstelling en gewenning, wat betekent dat het vuurwerkgeluid geleidelijk aan moet worden toegediend aan de hond of kat en dat aan de aanvankelijke angstreactie een positieve associatie wordt gekoppeld. Met behulp van geluidsfragmenten op de CD kan het geluid geleidelijk aan worden opgevoerd. Uiteraard altijd met zacht afspelen beginnen.
Indien het dier niet op het geluid reageert met angstgedrag, kan het worden beloond met bijvoorbeeld spel, voer of aandacht van de baas. Vervolgens kan het geluid iets harder worden gezet, enzovoorts.
Afhankelijk van het individu kan dit trainen zo’n zes weken in beslag nemen. Voor honden kunnen extra aandachttrainingen en appèltrainingen zinvol zijn om de hond meer vertrouwen te geven in de baas en leefomgeving. Werkt de CD onvoldoende, dan kan buiten worden getraind bijvoorbeeld met behulp van klappertjes uit de speelgoedwinkel, maar let wel dat alles in het begin niet te hard klinkt. Bij een normaliter al angstig dier zou bij die trainingen een eventuele ondersteuning van het medicijn Clomicalm ® kunnen helpen, aangezien de werkzaamheid hiervan bij angst wetenschappelijk is aangetoond. Dit is echter alleen zinvol als u op tijd begint met de training, want de effecten van Clomicalm ® zijn pas na ongeveer 4 tot 6 weken te verwachten.

Korte termijn aanpak:

medicatie

Voorheen (en nog steeds) werd er vaak door dierenartsen een kalmerend tabletje voorgeschreven (Diazepam). Deze tabletten remmen echter maar deels de angst zelf, de dieren worden er vooral suf van waardoor ze hun angst minder goed tonen. Het betere alternatief is de medicatie Alprazolam. De angstremmende werking van Alprazolam is wetenschappelijk goed onderbouwd en ook in de praktijk horen wij veel goede reacties op deze medicatie. Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor. Uw hond of kat wordt van deze tabletten over het algemeen niet erg suf.


EXTRA VOORZORGSMAATREGELEN
Onderstaand een aantal aanvullende tips om de jaarwisseling voor het huisdier makkelijker te maken:

• Laat de hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is.
• Geef je huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint.
bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (b.v. een gevulde Kong ® voor honden en een gevulde Pipolino ® voor katten).
• Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
• Zet eventueel de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
• Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuze mogelijkheden.
• Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven.
• Bij gewenst gedrag (geen vertoon van angstgedrag), kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
• Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd  angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
• Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil ® (feromonen) verdamper en/of halsband worden
gebruikt en voor katten de Feliway ® verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkène ® en Telizen ® of het Royal Canin
Calm Diet ®. Deze lijken in de praktijk redelijke effecten te boeken bij milde angsten. In de literatuur is echter nog niet veel beschikbaar aan betrouwbare studies bij situaties met een dusdanig hoog angstniveau zoals dat bij vuurwerk soms kan voorkomen.