Voedingsadvies voor konijnen

Iedereen weet wel dat konijnen veel hooi moeten eten, maar waarom eigenlijk? Door veel te kauwen en te knagen houden ze de tanden en kiezen mooi kort. Die zouden anders veel te lang worden aangezien tanden en kiezen van konijnen blijven doorgroeien. Het overgrote deel van de voeding van een konijn zou dan ook uit hooi moeten bestaan. Het is daarom belangrijk dat uw konijn dit dagelijks vers en onbeperkt tot zijn beschikking heeft. Hooi is niet alleen erg belangrijk voor het gebit maar ook voor de spijsvertering. Om de hooiopname te bevorderen is het belangrijk om niet teveel konijnenvoer (brokjes) te geven. Maximaal 25 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag (weeg je konijn). Geef liever geen gemengd voer, hieruit selecteren veel konijnen alleen de gekleurde (suikerrijke) brokjes. Als de ontlasting te zacht is of plakkerig, geef dan tijdelijk alleen maar hooi.

Als je wil gaan overstappen op ander konijnenvoer, zorg dan dat je in ieder geval de eerste 7 dagen het 'oude' konijnenvoer nog kan mengen met het 'nieuwe' konijnenvoer. Kies een konijnenvoeding met veel vezels en niet teveel eiwit en vet.

 

Groenvoer

Konijnen mogen veel verschillende soorten groenvoer, takjes en kruiden hebben. Laat het konijn wel eerst wennen aan nieuw groenvoer, dus niet teveel tegelijk in het begin. Konijnen kunnen niet tegen alle soorten groenten, dus let goed op. Geef niet teveel groenvoer waar van nature veel suiker in zit, zoals wortels. Het beste kun je van ongeveer 5 verschillende soorten groenten een klein beetje tegelijk geven. Zie ook de website: www.konijnen.nl Hierop vind je nog veel meer interessante informatie over konijnen!

Welke groenten zijn goed?

Niet geven aan een konijn:

Andijvie Graansoorten (zetmeel), haver, tarwe
Bleekselderij (3 cm) Ui
Sla, Veldsla Bieslook
Boerenkool Bonen
Paardenbloem Prei
Koolrabi Erwten
Radijs Mais
Mosterdblad Kool
Witlof Spruitjes
Waterkers Aardappel
Wortel (let op, suikkerrijk) Brood
Peterselie, Oregano, Rozemarijn, Tijm, Dille Rabarber
Geplukt , met de hand gesneden of geknipt lang gras Nat gras, met de grasmaaier afgemaaid gras (gistingsgevaar)

Bladeren/takjes van: Appelboom, Linde,

Haagbeuk, Lijsterbes, Braam, Framboos, Perelaar, Berk, Paardenkastanje, Vlier

Voorzichtig met kool, hiervan krijgt een konijn heel snel gasvorming. Dus van de koolsoorten beter alleen boerenkool geven. Op boerenkool zijn de meeste konijnen erg gek. Nogmaals: zoveel mogelijk gevarieerde groenten tegelijk geven, dus boerenkool alleen in combinatie met andere groenten geven, niet als enige.